Album týždňa: Anna Meredith - Varmints

Album týždňa: Anna Meredith - Varmints

Spolupracovala so škótskym symfonickým orchestrom, napísala svoju vlastnú operu, stihla aj spoluprácu so Shlohmom a teraz patrí medzi najväčšie objavy elektronickej scény. Anna Meredith do svojej hudby mieša všetko, čo sa za 38 rokov života naučila. Na debute Varmints sa pohráva s popom aj experimentami, žánrami sa limitovať nenechala. Ked píšem, dávam do toho všetko. Neriešim, či je to dielo pre orchester, skladba pre deti alebo track na albume. Vždy používam rovnaké harmónie, melódie a rytmy, akurát s nimi inak pracujem. Ale vždy pracujem rovnako, zistila som, že nie som dobrá v tom, keď mením kabáty. Stále som to ja," uviedla Anna Meredtih pre thefourohfive.com.

Svoju elektronickú cestu Anna Meredith odštartovala už v roku 2012, kedy debutovala EP Black Prince Fury, o rok na to nasledovalo ďalšie. Už v tom čase škótska hudobníčka vedela, že smeruje k celému albumu. Nechcela som spraviť album, ktorý by sa dal zaradiť do nejakého žánru, alebo sa dal niekam zaradiť. Sústredila som sa na silné skladby, ktoré spolu budú hrať naprieč celým albumom. Je tam jeden jazyk, ktorý ich spája. Viac ako na žánre som sa sústredila na detaily," prezradila multiinštrumentalistka v jednom z rozhovorov.

Na svojej albumovej prvotine, ktorú jej zastrešilo britské vydavateľstvo Moshi Moshi, spolupracovala so svojou kapelou zloženou z hudobníkov, ktorí vyrástli na klasike. Pracovala však väčšinou sama doma v pyžame – ako sama tvrdí – so škvrnami od polievky. Tým, že som prišla z prostredia, kde som vždy tvorila sama, tak som sa  naučila niesť za to, čo spravím, plnú zodpovednosť a makať na sto percent od začiatku do úplného konca. Možno to znie trochu desivo, no vďaka tomu ma ten album absolútne vystihuje. Ten album som ja, Anna Meredith," uviedla škótska hudobníčka.

Album plný kontrastov, nálad aj pocitov. Anna Meredith vás na svojom albume prevedie od prepracovaných inštrumentálok inšpirovaných klasikov cez experimentálny pop, nechýbajú fanfáry ani klarinet, ktorý Anna Meredith údajne nahrávala asi tak na päťdesiatkrát, kým znel podľa jej predstáv. Nebolo to ľahké, nájsť počas nahrávania energiu a zotrvať. Hoci som dokázala vytvoriť päť symfónií či napísať operu, no dať dokopy niečo takéto, zložené z malých kúskov, mi dalo zabrať oveľa viac. Často som si musela pred zrkadlom opakovať, že to dokážem," prezradila Anna Meredith.

Skladby dokáže vystavať tak, ako nikto iný, aj preto ju kamaráti volajú Meredith-staviteľka. Porovnávania šikovnej skladateľky a hudobníčky smerujú k menám ako Brian Eno, mohla by sa páčiť aj fanúšikom Holly Herndon. Nechcem, aby to vyznelo namyslene, ale naozaj som si na tom albume dala záležať. Možno sa ten album nebude páčiť, možno sa nikam nedostanem, no ja sama som pripravená odhaľovať v sebe práve túto stránku," uviedla Anna Meredith. Elektronike tak zostane zrejme verná aj naďalej. V tomto roku určite, svoj debut Varmints príde predstaviť napríklad aj na Slovensko, na Festival Pohoda.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame